Homenatge als 6 Instituts creats el 1933

Posted: under Conferències i taules rodones, General, Història, Varis.

Els sis instituts creats a Catalunya l’any 1933 es van trobar aquest divendres passat, dia 8 de maig, a la Seu d’Urgell per fer un acte conjunt de commemoració del seu 75è aniversari. A la trobada, organitzada per l’IES Joan Brudieu [director: Xavier Falcó] de la Seu, també hi va haver representants dels instituts Ausiàs March [director: Joaquim Guerola], Milà i Fontanals [directora: Roser reynal] i Menéndez y Pelayo [director: Vicens Atanes] de Barcelona, l’Isaac Albéniz [directora: Elisabet Colomé] de Badalona i l’IES Eugeni d’Ors [director: Antoni Resta] de Vilafranca del Penedès.

L’acte el van presidi l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; i el director general d’Innovació del Govern català, Joan Badia. Batalla va dir que “aquest acte de reconeixement dels 75 anys de l’institut Joan Brudieu ha de suposar un impuls cap al futur” i va ressaltar la importància històrica que el 1933 es prengués la decisió de crear un institut a la Seu, en la qual hi va tenir molt a veure la proximitat amb Andorra. De la seva part, Badia va recordar que a la II República “Catalunya va fer un gran esforç per a millorar l’educació del país malgrat no tenir la Generalitat les competències en aquesta matèria”.

Una de les intervencions destacades va ser la del director de l’IES Ausiàs March, Joaquim Guerola Olivares, que va destacar el component emotiu que suposava per a ell tornar a l’IES de la Seu, on va començar la seva carrera docent. Guerola va oferir una conferècia sobre com estava l’educació a Catalunya i Espanya l’any 1933. “Va ser un moment apassionant i únic de la nostra història, i concretament dins el bienni reformista 1931-1933, quan es va portar a terme un projecte ambiciós de reforma educativa”, va afirmar.

Tot i això, el responsable de l’IES Ausiàs March va coincidir amb el seu homòleg a l’IES Brudieu, Xavier Falcó, que aquest acte no havia de ser només nostàlgic sinó també per posar en comú les problemàtiques actuals de l’ensenyament secundari. En aquest sentit, els directors van esmentar com a principal repte la integració dels alumnes d’origen estranger. Un problema que, segons va assenyalar Guerola, és més accentuat a l’àrea de Barcelona.

En l’acte es va avançar que es demanarà que aquests sis instituts siguin guardonats amb els Premis Catalunya “com a reconeixement a la seva dedicació a la docència”. [font: Ràdio Seu]

75_090508 Taula 6 IES Del 33_premsa

Premsa: Diari d’AndorraEl Periòdic d’Andorra
Cartell de la Taula
Fotografies

Presentació de l’exposició feta per l’IES Joan Brudieu:

Presentació de l’homenatge als 6 IES del 33:

Comments (0) may 11 2009

Inauguració exposició i presentació llibre

Posted: under General, Història, Varis.

La sala de Sant Domènec acull des del dilluns 4 de maig l’exposició ’75 instituts’ que commemora el 75è aniversari de l’IES Joan Brudieu de la Seu d’Urgell i que fa un viatge per la història sentimental de l’institut des dels inicis fins l’actualitat. La mostra ha estat creada per Albert Villaró i dissenyada per Gerard Moliné.

L’exposició la va inaugurar l’alcalde de la Seu, Albert Batalla; el director de l’institut, Xavier Falcó, i el director dels serveis territorials d’educació a Lleida, Antonio López. L’acte va reunir professors i alumnes de l’institut juntament amb exalumnes com Maria Maestre i exprofessors com Elvira Farràs o l’exdirectora Cinta Català i familiars d’antics directors.

L’exposició ’75 instituts’, que es podrà visitar durant tot el mes de maig, és un recorregut tant temàtic com cronològic a través de 75 plafons que inunden tota la sala de Sant Domènec titulats amb paraules i conceptes vinculats a l’institut que recreen la seva història de manera gràfica i visual. Així, podem trobar un pupitre dels inicis de l’institut, fotografies del dia de l’elegància, dels grups de teatre o personatges com el bisbe Iglesias Navarri, l’Elvireta o el propi Joan Brudieu.

En la presentació del llibre, d’altra banda, Jordi Nistal va destacar que el centre ha superat molts contratemps des dels seus inicis, per les dificultats que hi va haver tant a la República com durant la dictadura franquista. Nistal considera que va ser als anys 60 quan el centre va fer el pas endavant més important, amb l’obertura del recinte actual.

Des de la perspectiva de temps, Nistal creu que la creació d’un segon institut també marcarà un episodi important en la història de l’ensenyament secundari a la Seu.

El llibre commemoratiu està estructurat en sis capítols per ordre cronològic, amb els esdeveniments més importants i singulars de cada etapa, seguint un esquema previ: els successius plans d’estudi als quals l’institut ha hagut d’adaptar-se, les seus de l’institut, l’evolució i característiques dels professors, dels alumnes i del personal i la vida acadèmica. [font: Ràdio Seu]

090506 Premsa_Exposició

Premsa: BONDIAMÉS
Cartells: núm 1núm 2
Fotografies

Comments (0) may 11 2009

Història VII: L’Institut ja té nom, Joan Brudieu (1980)

Posted: under General, Història.

El 25 de febrer de 1980 el Claustre de professors va acordar que l’Institut portés el nom de Joan Brudieu, músic i mestre de capella de la catedral de la Seu al segle XVI. L’ordre del Ministeri d’Educació i Ciència aprovant la petició no va arribar fins al 16 de desembre de 1980. A continuació s’insereix tota la documentació que es va generar per tal de posar el nom de Joan Brudieu a l’Institut de la Seu d’Urgell.
IES Joan Brudieu: origen del nom IES Joan Brudieu: origen del nom xfalco

Comments (0) abr 09 2009

Els 75 anys de l’Institut al TN comarques Lleida

Posted: under General, Història, Notícies.

La celebració dels 75 anys de la creació de l’Institut ha estat notícia al TN Comarques Lleida, de TV3, el passat 30 de març. La notícia comença al minut 3:06 i acaba al 4:59.

Pàgina web del TN Comarques Lleida, 30/03/09

Comments (1) mar 31 2009

Història VI: Conferències a la Seu d’Urgell durant els cursos 1933-1934 i 1934-1935

Posted: under General, Història.

Les primeres classes de l’ Institut de la Seu van començar el desembre de 1933. En aquell mateix curs escolar, 1933-1934, el primer de la història de l’institut, el claustre de professors va organitzar tot un seguit de conferències divulgatives per a la ciutadania de la Seu d’Urgell, les quals es van iniciar el 23 de març de 1934 i van acabar el 31 de maig del mateix any. Al llarg d’aquests dos mesos, i seguint les informacions que hem pogut extreure de l’hemeroteca digital de La Vanguardia, es van impartir les següents conferències, sempre amb una gran acceptació:

23 de març:L’electricitat“, per Josep Gassiot Llorens

30 de març:Meteorologia“, per Manuel Portugués Hernando

3 d’abril:Indústries de ferro“, “Els petrolis“, per Josep Gassiot Llorens

6 d’abril:Els aliments“, per Jordi Sirera Gené

10 d’abril:Els gèneres literaris en la literatura catalana“, per Vicente de la Fuente Ruíz

13 d’abril:Conflictes psicològics“, per Remei Bardina Soronellas

20 d’abril:El sol“, per Manuel Portugués Hernando

27 d’abril:Psicologia de la forma“, Remei Bardina Soronellas

4 de maig:Digestió i metabolisme“, per Jordi Sirera Gené

11 de maig:El Romanticisme i el Renaixement de la literatura catalana“, per Vicente de la Fuente Ruíz

24 de maig:La catedral de la Seu i l’art romànic“, per Manuel Moreno Jimeno

31 de maig:Les vitamines“, per Jordi Sirera Gené

El curs 1934-1935 també es va organitzar un cicle de conferències divulgatives. Seguint les notícies extretes de l’hemeroteca digital de La Vanguardia,  les conferències van ser les següents:

març: “La matèria a través de l’espectroscopi”, per Josep Gassiot Llorens

28 de març:La nutrició de les plantes“, per Jordi Sirera Gené

7 de maig:Els museus de Munich“, per Remei Bardina Soronellas

9 de maig:Art popular alemany“, per Remei Bardina Soronellas

11 de maig:El moviment de la joventut alemanya“, per Remei Bardina Soronellas

LVG33-34-35Conferències

Comments (0) mar 27 2009