Homenatge als 6 Instituts creats el 1933

Posted: under Conferències i taules rodones, General, Història, Varis.

Els sis instituts creats a Catalunya l’any 1933 es van trobar aquest divendres passat, dia 8 de maig, a la Seu d’Urgell per fer un acte conjunt de commemoració del seu 75è aniversari. A la trobada, organitzada per l’IES Joan Brudieu [director: Xavier Falcó] de la Seu, també hi va haver representants dels instituts Ausiàs March [director: Joaquim Guerola], Milà i Fontanals [directora: Roser reynal] i Menéndez y Pelayo [director: Vicens Atanes] de Barcelona, l’Isaac Albéniz [directora: Elisabet Colomé] de Badalona i l’IES Eugeni d’Ors [director: Antoni Resta] de Vilafranca del Penedès.

L’acte el van presidi l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; i el director general d’Innovació del Govern català, Joan Badia. Batalla va dir que “aquest acte de reconeixement dels 75 anys de l’institut Joan Brudieu ha de suposar un impuls cap al futur” i va ressaltar la importància històrica que el 1933 es prengués la decisió de crear un institut a la Seu, en la qual hi va tenir molt a veure la proximitat amb Andorra. De la seva part, Badia va recordar que a la II República “Catalunya va fer un gran esforç per a millorar l’educació del país malgrat no tenir la Generalitat les competències en aquesta matèria”.

Una de les intervencions destacades va ser la del director de l’IES Ausiàs March, Joaquim Guerola Olivares, que va destacar el component emotiu que suposava per a ell tornar a l’IES de la Seu, on va començar la seva carrera docent. Guerola va oferir una conferècia sobre com estava l’educació a Catalunya i Espanya l’any 1933. “Va ser un moment apassionant i únic de la nostra història, i concretament dins el bienni reformista 1931-1933, quan es va portar a terme un projecte ambiciós de reforma educativa”, va afirmar.

Tot i això, el responsable de l’IES Ausiàs March va coincidir amb el seu homòleg a l’IES Brudieu, Xavier Falcó, que aquest acte no havia de ser només nostàlgic sinó també per posar en comú les problemàtiques actuals de l’ensenyament secundari. En aquest sentit, els directors van esmentar com a principal repte la integració dels alumnes d’origen estranger. Un problema que, segons va assenyalar Guerola, és més accentuat a l’àrea de Barcelona.

En l’acte es va avançar que es demanarà que aquests sis instituts siguin guardonats amb els Premis Catalunya “com a reconeixement a la seva dedicació a la docència”. [font: Ràdio Seu]

75_090508 Taula 6 IES Del 33_premsa

Premsa: Diari d’AndorraEl Periòdic d’Andorra
Cartell de la Taula
Fotografies

Presentació de l’exposició feta per l’IES Joan Brudieu:

Presentació de l’homenatge als 6 IES del 33:

Comments (0) may 11 2009

Inauguració exposició i presentació llibre

Posted: under General, Història, Varis.

La sala de Sant Domènec acull des del dilluns 4 de maig l’exposició ’75 instituts’ que commemora el 75è aniversari de l’IES Joan Brudieu de la Seu d’Urgell i que fa un viatge per la història sentimental de l’institut des dels inicis fins l’actualitat. La mostra ha estat creada per Albert Villaró i dissenyada per Gerard Moliné.

L’exposició la va inaugurar l’alcalde de la Seu, Albert Batalla; el director de l’institut, Xavier Falcó, i el director dels serveis territorials d’educació a Lleida, Antonio López. L’acte va reunir professors i alumnes de l’institut juntament amb exalumnes com Maria Maestre i exprofessors com Elvira Farràs o l’exdirectora Cinta Català i familiars d’antics directors.

L’exposició ’75 instituts’, que es podrà visitar durant tot el mes de maig, és un recorregut tant temàtic com cronològic a través de 75 plafons que inunden tota la sala de Sant Domènec titulats amb paraules i conceptes vinculats a l’institut que recreen la seva història de manera gràfica i visual. Així, podem trobar un pupitre dels inicis de l’institut, fotografies del dia de l’elegància, dels grups de teatre o personatges com el bisbe Iglesias Navarri, l’Elvireta o el propi Joan Brudieu.

En la presentació del llibre, d’altra banda, Jordi Nistal va destacar que el centre ha superat molts contratemps des dels seus inicis, per les dificultats que hi va haver tant a la República com durant la dictadura franquista. Nistal considera que va ser als anys 60 quan el centre va fer el pas endavant més important, amb l’obertura del recinte actual.

Des de la perspectiva de temps, Nistal creu que la creació d’un segon institut també marcarà un episodi important en la història de l’ensenyament secundari a la Seu.

El llibre commemoratiu està estructurat en sis capítols per ordre cronològic, amb els esdeveniments més importants i singulars de cada etapa, seguint un esquema previ: els successius plans d’estudi als quals l’institut ha hagut d’adaptar-se, les seus de l’institut, l’evolució i característiques dels professors, dels alumnes i del personal i la vida acadèmica. [font: Ràdio Seu]

090506 Premsa_Exposició

Premsa: BONDIAMÉS
Cartells: núm 1núm 2
Fotografies

Comments (0) may 11 2009

El conseller Maragall visita l’Institut

Posted: under General, Varis.

El passat dilluns 4 de maig, el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, senyor Ernest Maragall, visità l’IES Joan Brudieu amb motiu de la celebració del 75è aniversari. Visità totes les seves dependències i entrà a diferents aules, on, de manera distesa, parlà amb l’alumnat. En acabar la visita, encara hi hagué temps de poder anar a visitar l’exposició històrica de l’Institut que s’havia d’inaugurar hores després.

090505 Premsa_Visita Maragall

Premsa: Ràdio SeuViure als PirineusBONDIA (dilluns)BONDIA (dimarts)Periòdic d’AndorraDiari d’Andorra

Fotografies

Comments (0) may 11 2009

Presentació del llibre “Maria Rúbies o el repte constant”

Posted: under General, Varis.

El divendres 25 d’abril es va presentar a l’IES Joan Brudieu el llibre “Maria Rúbies o el repte constant“, a càrrec de Josep Varela i Serra, autor del llibre, catedràtic de Matemàtiques i antic cap d’Educació als Serveis Territorials de Lleida; Xavier Falcó, director de l’IES Joan Brudieu; i Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell. S’hi glossà la seva figura des de tres vessants ben diferents i, alhora, complementaris: política, religió i pedagogia. Maria Rúbies va ser professora de Matemàtiques de l’IES Joan Brudieu en el curs 1962-1963, en què també exercí el càrrec de Cap d’Estudis, amb Carme Duran Manero com a Directora.

Comments (0) may 07 2009

Jornada de Sant Jordi

Posted: under Varis.
Tags:

+

El alumnes de 3r d’ESO de l’IES Joan Brudieu, davant de la seva parada al passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

Aquest any la recaudació total per el viatge de fi de curs va ser de 1200 euros

Comments (1) nov 27 2008