Homenatge als 6 Instituts creats el 1933

Etiqueta: Conferències i taules rodones, General, Història, Varis.

Els sis instituts creats a Catalunya l’any 1933 es van trobar aquest divendres passat, dia 8 de maig, a la Seu d’Urgell per fer un acte conjunt de commemoració del seu 75è aniversari. A la trobada, organitzada per l’IES Joan Brudieu [director: Xavier Falcó] de la Seu, també hi va haver representants dels instituts Ausiàs March [director: Joaquim Guerola], Milà i Fontanals [directora: Roser reynal] i Menéndez y Pelayo [director: Vicens Atanes] de Barcelona, l’Isaac Albéniz [directora: Elisabet Colomé] de Badalona i l’IES Eugeni d’Ors [director: Antoni Resta] de Vilafranca del Penedès.

L’acte el van presidi l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; i el director general d’Innovació del Govern català, Joan Badia. Batalla va dir que “aquest acte de reconeixement dels 75 anys de l’institut Joan Brudieu ha de suposar un impuls cap al futur” i va ressaltar la importància històrica que el 1933 es prengués la decisió de crear un institut a la Seu, en la qual hi va tenir molt a veure la proximitat amb Andorra. De la seva part, Badia va recordar que a la II República “Catalunya va fer un gran esforç per a millorar l’educació del país malgrat no tenir la Generalitat les competències en aquesta matèria”.

Una de les intervencions destacades va ser la del director de l’IES Ausiàs March, Joaquim Guerola Olivares, que va destacar el component emotiu que suposava per a ell tornar a l’IES de la Seu, on va començar la seva carrera docent. Guerola va oferir una conferècia sobre com estava l’educació a Catalunya i Espanya l’any 1933. “Va ser un moment apassionant i únic de la nostra història, i concretament dins el bienni reformista 1931-1933, quan es va portar a terme un projecte ambiciós de reforma educativa”, va afirmar.

Tot i això, el responsable de l’IES Ausiàs March va coincidir amb el seu homòleg a l’IES Brudieu, Xavier Falcó, que aquest acte no havia de ser només nostàlgic sinó també per posar en comú les problemàtiques actuals de l’ensenyament secundari. En aquest sentit, els directors van esmentar com a principal repte la integració dels alumnes d’origen estranger. Un problema que, segons va assenyalar Guerola, és més accentuat a l’àrea de Barcelona.

En l’acte es va avançar que es demanarà que aquests sis instituts siguin guardonats amb els Premis Catalunya “com a reconeixement a la seva dedicació a la docència”. [font: Ràdio Seu]

75_090508 Taula 6 IES Del 33_premsa

Premsa: Diari d’AndorraEl Periòdic d’Andorra
Cartell de la Taula
Fotografies

Presentació de l’exposició feta per l’IES Joan Brudieu:

Presentació de l’homenatge als 6 IES del 33:

No hay comentarios

Aún no hay comentarios.

Lo siento, el formulario de comentarios está cerrado en este momento.